Accipiter soloensis (Horsfield, 1821)

Common Names: 赤腹鷹, ChineseGoshawk
Name code in TaiBNET: 380099
  • Rare and valuable species regulated by Wildlife Conservation Act
  • In IUCN Red List: Least Concern
陳添財,  CC BY-NC
陳添財,  CC BY-NC
陳添財,  CC BY-NC-SA
陳添財,  CC BY-NC-SA
陳添財,  CC BY-NC-SA
陳添財,  CC BY-NC-SA

Distribution

繁殖於東北亞的烏蘇里江以南、朝鮮半島、華中及華南。度冬於海南島、中南半島、馬來半島、菲律賓、印尼、新幾內亞西部。臺灣為過境鳥,過境期全台多處可見。

林文宏, 臺灣鳥類誌, CC BY-NC-SA

Occurrences

  • < 10
  • >= 10
  • >= 100
  • >= 300
  • >= 500
Distribution estimation
Loading...

Synonym

  • Falco soloensis Horsfield, 1821 (synonym)

Habitat

繁殖區及度冬區多棲息於接近溪流、水田、濕地、山腳地帶的低海拔森林。活動於森林邊緣較開闊之處,經常佇立明顯枝頭準備獵食。遷移時可形成數百隻至上千隻的群集,飛行方式活潑,經常忽高忽低變換隊形。晴天時鷹群可盤旋至極高的天空,肉眼難見。經常隨著積雲前進,有時整群飛入積雲中。不若灰面鵟鷹,本種遷移期間似乎沒有年年固定的夜棲地,曾見鷹群於午後天氣稍差時隨機落至樹林內,靜立於濃密處休息與夜棲,不易被發現。

林文宏, 臺灣鳥類誌, CC BY-NC-SA

Occurrence Data

下載出現紀錄(CSV格式)[已下載:1次]
Displaying 1 - 10 of 115
Collection Code Family Scientific Namesort descending Chinese Name Collector Earliest Date Collected Locality
FORESTRY_BUREAU-r10105001386-2012record-00009497 Accipitridae Accipiter soloensis 2012-04-28
FORESTRY_BUREAU-manager501-bird-00001067 Accipitridae Accipiter soloensis 2009-04-20
FORESTRY_BUREAU-manager501-bird-00030651 Accipitridae Accipiter soloensis 2010-03-27
FORESTRY_BUREAU-BIODATA-00109454 Accipitridae Accipiter soloensis
FORESTRY_BUREAU-BIODATA-00108951 Accipitridae Accipiter soloensis
FORESTRY_BUREAU-BIODATA-00104975 Accipitridae Accipiter soloensis
FORESTRY_BUREAU-BIODATA-00103503 Accipitridae Accipiter soloensis
FORESTRY_BUREAU-BIODATA-00591486 Accipitridae Accipiter soloensis 2002-09-29
FORESTRY_BUREAU-BIODATA-00591485 Accipitridae Accipiter soloensis 2002-09-29
FORESTRY_BUREAU-BIODATA-00558544 Accipitridae Accipiter soloensis 2002-09-27

Pages

Bibliography

TaiEOL Biodiversity Library

Quote Link

Accipiter soloensis (Horsfield, 1821)  赤腹鷹《臺灣生物多樣性資訊網-TaiBIF》。
http://www.taibif.tw/en/namecode/380099